4 zalety przygotowywania jedzenia w piekarniku

Choć posiadanie piekarnika w kuchni jest bardzo powszechne, często nie korzystamy z niego z powodu braku przyzwyczajenia lub braku przepisów, które przychodzą nam do głowy. Jednak pieczenie jest techniką kulinarną o wielu zaletach i jest naprawdę proste. Tutaj opowiadamy nieco więcej o zaletach przygotowywania jedzenia w piekarniku.

1. Smak

Każdy potrafi odróżnić pieczonego kurczaka od gulaszu z kurczaka. Nie możemy powiedzieć, że jeden jest lepszy od drugiego, ale oba zapewniają zupełnie inne doznania kulinarne. I choć każdy ma swoje preferencje, to niepodważalne jest to, że efektem pieczonych potraw są często wyżyny przyjemności, które trudno osiągnąć przy jakiejkolwiek innej formie gotowania. Na przykład suflet trudno jest upiec w inny sposób. Nie mówiąc już o przygotowywaniu deserów i wypieków. Dobrze użyty piekarnik potrafi zapewnić niepowtarzalną teksturę mięs i magicznie zintegrować smaki różnych składników. W http://www.dine.pl znajdziesz przepisy na wyjątkowo smaczne potrawy z piekarnika.

2. Ilość tłuszczu

Piekarnik ma tę wielką zaletę, że ogranicza użycie tłuszczu, zwłaszcza nasyconego – i kalorii – które często zalewają potrawy przy smażeniu. Innymi słowy, jeśli chcesz dokonać małej zmiany o dużym wpływie na swoje zdrowie, zastąp smażenie pieczeniem, kiedy tylko możesz. W rzeczywistości pieczenie nie wymaga dodawania tłuszczu do potraw; chociaż trochę jest zawsze wskazane dodać, ponieważ tłuszcz jest świetnym przewodnikiem i intensyfikatorem smaku. Pamiętaj jednak, że produkty mięsne często uwalniają w piekarniku własny tłuszcz. Czasami wystarczy odrobina wody, aby uzyskać soczyste i smaczne potrawy.

3. Zachowanie składników odżywczych

Wszystkie metody gotowania zmieniają składniki odżywcze, które spożywamy, czy to na patelni, na grillu, na parze czy pieczone. Są jednak metody, które dają lepsze efekty. Jednym z nich jest pieczenie. Badanie FAO wykazało, że podczas gdy pieczenie może wpłynąć na zewnętrzne części niektórych pokarmów i zmniejszyć zawartość składników odżywczych niektórych aminokwasów i rozpuszczalnych witamin, może zwiększyć wchłanianie innych składników odżywczych. Oczywiście ważne jest, aby kontrolować czas i temperaturę, dlatego niezbędne jest użycie termometru, aby znać dokładny punkt gotowania dla każdego rodzaju mięsa.

4. Oszczędność czasu

Jedną z głównych zalet pieczenia jest to, że po umieszczeniu jej w środku potrawa gotuje się praktycznie sama. W niektórych przypadkach trzeba co jakiś czas obracać potrawę lub nadzorować, czy nic się nie przypala lub nie wysycha, ale w międzyczasie można zająć umysł, lub ręce, jakimś innym zadaniem.